Sanal sunucu, fiziksel sunucunun bazı sanal yazılımlar ile birçok sunucuya ayrılarak kaynakların verimli kullanılmasını sağlayan yapı olarak tanımlanabilir. Yani sanal sunucu sayesinde tek sunucu üzerinden birbiriyle bağı olmayan birçok işletim sistemi bulunur.
Sanal sunucular, Virtual Private Server olarak da adlandırılır. Dedicated, sanal sunucuların bağlı olduğu fiziksel sunucudur. Bu sayede sanal sunucular, birbirinden bağımsız olarak sorunsuz çalışabilir. Her sunucu; IP adresi, işletim sistemi, RAM ve sabit disk gibi birçok dosyaya sabittir.
Sanal Sunucuyu Kimler Kullanabilir?
Sanal sunucuları, genellikle orta ölçekli ve küçük ölçekli firmalar radyo yayını yapma, kontrol paneli ve yedekleme gibi yazılımları tutmak için kullanır. Site trafiği orta derecede olan web siteleri, sanal sunucuları kullanarak web sitelerinin trafiğini arttırabilir. Kurumsal şirketlerin trafiğine yaklaşma şansı bulunabilir. Ayrıca fiziksel sunucuda sıkıntı yaşayanlar, sanal sunucuları kullanabilir.
Sanal Sunucunun Kullanım Alanları Nelerdir?
Geleneksel sunucuyla yapılabilen tüm işlemler, sanal sunucular ile de kolaylıkla yapılabilir. Dolayısıyla birçok kişi, fazla alana ihtiyaç duymadıklarında sanal sunucuları kullanır. Örneğin; web sitesi ya da e-mail barındırma gibi işlemler, sanal sunucular sayesinde sorunsuz yapılabilir. Ayrıca sanal sunucularda; bakım, kurulum, yer ve elektrik gibi maliyetler bulunmaz. Bu yüzden geleneksel sunuculara göre daha tasarrufludur.
Sanal Sunucu Nasıl Kurulur?
Sanal sunucular, sağladığı avantajlardan dolayı birçok kişi tarafından tercih edilir. Bu yüzden sanal sunucunun kurulumu, merak edilen konular arasında yer alır. Sanal sunucunun kurulumu, kolay ve oldukça hızlıdır. Linux ya da Windows işletim sistemlerinden biri tercih edilebilir. Kurulum süresi, ortalama 30 dakikadır. Kurulum bittikten sonra fiziksel sunucuda bulunan donanımlar, isteğe göre birçok sanal sunucuya ayrılabilir. Sonradan sanal sunucu sayısını çıkarmak ya da arttırmak mümkündür.
Ancak sanal sunucular, bulut sunuculardan farklıdır. Ana sunucu kaynakları, sanal sunucularda sınırlı kalır. Sınırlı kaynaklar dolayı bulut sunucular kadar avantaj sağlayamaz. Sanal sunuculara, bulut sunucular aracılığıyla her zaman, her yerden kolaylıkla erişim sağlanabilir. Depolama ve yedekleme özellikleri, sınırsıza yakındır.
Sanal Sunucu ile Bulut Sunucu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Sanal sunucu ile bulut sunucu çoğu zaman birbirine karıştırılır. Ancak bu sunucular, birçok açıdan birbirinden farklıdır. Sanal sunucu ile bulut sunucu arasındaki farklar şu şekildedir:
- Bulut sunucu mimarisi ile sanal sunucu ise tek sunucunun içerisinde barındırılır.
- Sanal sunucu da donanım yeteneği yoktur. Ancak bulut sunucularda bulunur.
- Network yapıları, bulut sunucularda ayrıdır. Bu yüzden saldırılardan olumsuz etkilenmez. Ancak sanal sunucular, herhangi bir saldırıda etkilenir. VPS müşterileri bunu hisseder.
- Bakım ve güncelleme olduğunda bulut sunucusu kesintisiz olarak çalışmaya devam eder.
- Sanal sunucu ise tek sunucuya bağlı olduğu için güncelleme ve bakım çalışmalarında kısa süreliğine kapanır.
Sanal sunucular, ana sunucunun özelliklerini kullanır. Bulur sunucunda disk, CPU ve RAM sorunsuz olarak kullanılabilir. Bu farklar göz önüne alınarak sanal sunucular tercih edilmelidir.