
Sağlıklı Yaşam
Fiziksel aktivite, iskelet kaslarının kasılması sonucunda üretilen, bazal düzeyin üzerinde enerji harcamayı gerektiren bedensel hareketlerdir. Egzersiz, fiziksel aktivitenin alt sınıfı olarak kabul edilir. Planlı yapılandırılmış, istemli, fiziksel uygunluğun bir ya da birkaç unsurunu geliştirmeyi amaçlayan sürekli aktivitelerdir. Egzersizin amacı oksijen dağılımını ve metabolik süreçleri yoluna koymak, kuvveti, dayanıklılığı geliştirmek, vücut yağını aza indirmek, kas-eklem hareketlerini iyileştirmektir. Bütün bu yararlar iyi bir sağlık için gereklidir ve herkes günlük yaşamına rutin bir egzersiz programı katmalıdır. Egzersiz için genç-yaşlı ayırımı yoktur, bununla birlikte yorucu egzersizin riskleri vardır. Haftada 3 kez, 20 dakika ve yukarısı bir egzersiz yeterlidir. Haftada 5 kere ya da daha fazla seanslar için 15-25 dakikalık süreler üst düzey yarar sağlar. Burak Kulaksız spor bilgisi ve danışmanlık tecrübesi ile ihtiyacınız olan tüm desteği sağlamaktadır.
Yorucu bir egzersizden en az 3 saat önce yemek yenmelidir, sıvı egzersiz öncesi (1 bardak), egzersiz esnasında ve sonrasında alınabilir. Isınma ve soğuma, egzersizin önemli bölümleridir. “Isınma” vücudun dinlenmeden aktiviteye geçişine; “soğuma” ise aktiviteden dinlenmeye sağlıklı bir biçimde dönüşe yardımcı olur. Yaşlı bireylerin, kaslarını hazırlanmaları için daha uzun bir ısınma dönemine ihtiyaçları vardır. Isınma çalışmaları için, düşük düzey uygulamak uygun bir yaklaşımdır. Soğuma bölümünde nabız sayısını istirahat değerine yaklaşık bir düzeye, 10-15 vurum/dakika yukarısı, ininceye kadar düşük tempoda aktiviteler (yürüyüş, esneklik) yapmak gerekir. Yoğun bir egzersizden sonra aniden duraklama, kan basıncını azaltır, dolayısıyla beyne giden kan akımını azalır, baş dönmesi ve bayılma ortaya çıkabilir. Ayrıca kas kramplarına yol açabilir.
Spor, bireyin yaşamı boyunca devam etmesi gereken bir faaliyettir. Bazı egzersizler farklı teknikleri gerektirir ve yararları oldukça fazladır. Egzersiz vücut yağlarını azaltıp kas kitlesini arttırarak obeziteyi önler, böylece obezitenin neden olduğu yüksek kan basıncı (hipertansiyon), şeker hastalığı (diyabet) eklem hastalıkları (osteoartrit), akciğer, kalp ve damar hastalıklarını önler. Düzenli yapılan egzersizlerin kalp damar hastalıklarına yakalanma oranını azalttığı, damar tıkanmalarından sonra geri kalan damarların daha iyi çalışmasını sağladığı kanıtlanmıştır. Kalp ve damar hastalarında ameliyat sonrası veya tedavi sonrası uzun süreli yürüyüşler önerilmektedir. Bu bakımdan düzenli olarak spor ve egzersiz yapılmalıdır. Burak Kulaksız sporla alakalı tüm süreçlerin en iyi şekilde yürütülmesi noktasında gerekli tüm desteği sağlamaktadır. Bu konuda uzun süredir farklı spor branşları ile alakalı verdiği danışmanlık hizmeti ile tanınmaktadır.